Σε ένα από τα ακριτικότερα σημεία του Νομού Φλώρινας, βρίσκεται το Ανταρτικό. Ένα χωριό με οργιώδη βλάστηση και πλούσια ιστορία.

Το πρώτο όνομα του χωριού ήταν το Ζέλοβο. Το σημερινό όνομα είναι πηγή προέλευσης από την ομάδα δράσης ΑΝΤΑΡΤΩΝ -εξού και το ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ- οπλαρχηγών Μακεδονομάχων της γύρω περιοχής το 1912 που απελευθερώθηκε ο νομός Φλώρινας από τους Τούρκους και όχι από το αντάρτικο που άκμασε κατά την περίοδο του εμφυλίου.

Παλιά αρχοντικά που διακρίνονται για την αξιόλογη Μακεδονική αρχιτεκτονική τους μαρτυρούν την αίγλη του παρελθόντος, αφού αποτέλεσε κεφαλοχώρι προπολεμικά. Λειτουργούσε ως εμπορικό κέντρο διακίνησης και ως σταθμός ανάπαυσης για τους οδοιπόρους με 2.500-3.500 πληθυσμό.

Σήμερα αριθμεί στο ενεργητικό του 120 μόνιμους κατοίκους ενώ στον Καναδά υπάρχει Σύλλογος Ανταρτιωτών με 7.500 μέλη.

Στον οικισμό υπάρχουν τρεις γέφυρες ανακατασκευασμένες και τη θέση «Εξοχικά» κοσμεί βρύση που κατασκευάστηκε το 1934, ξεδιψώντας τους διαβάτες και τους περαστικούς ακόμα και σήμερα.

Αξιοθαύμαστο μνημείο θρησκευτικής πνοής και αρχιτεκτονικής τέχνης αποτελεί η εκκλησία του Αγ. Νικολάου που ολοκληρώθηκε το 1925, χωρίς να έχουμε σαφής αναφορές για το πότε ξεκίνησε η κατασκευή της.

Πρόκειται για έναν οίκο του Θεού που κτίστηκε από τεχνίτες του χωριού, σμιλεύοντας το γρανίτη που εξορύχτηκε με εθελοντική εργασία των κατοίκων από τον τοπικό ποταμό Λαδοπόταμο -παραπόταμος του Αλιάκμονα- για να στεγάσει την πίστη και την ευλάβεια τους.

Ένα ακόμη έργο τέχνης που αξίζει να θαυμάσετε από κοντά είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο του Αγίου Αθανασίου που κατασκευάστηκε το 1882 ,καθώς επίσης και την Μονή Αγίας Τριάδος που χρονολογείτε από το 1050.

Αν βρεθείτε στην περιοχή στις 2 Μαΐου, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το παραδοσιακό πανηγύρι του Αγίου Αθανασίου που πραγματοποιείτε κάθε χρόνο και συγκεντρώνει πλήθος πιστών από τη γύρω περιοχή και όχι μόνο. Επίσης, κάθε χρόνο του Αγίου Πνεύματος λαμβάνει χώρα ακόμα ένα παραδοσιακό πανηγύρι θρησκευτικής πνοής.

Γενικότερα, το χωριό είναι πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα. Οι όχθες του ποταμού κατάφυτες με φουντουκιές και ιτιές, δασικές εκτάσεις κατάφυτες με δρύες και οξιές δίνουν άριστο καταφύγιο σε αγριογούρουνα, ζαρκάδια, λαγούς κ.ά.

Κάπου εκεί ανάμεσα στη Βορειοδυτική οροσειρά του Βιτσίου βρίσκεται ο ξενώνας Villa Rosa με παραδοσιακή αρχιτεκτονική και οικογενειακή ατμόσφαιρα